Laatste Nieuws



Molenaar of vrijwilliger worden? Martin Molenaar vertelt...

4 april 2022

Molenaar worden

Zoals u wellicht weet hebben we bij de molen een ploegje vrijwilligers en daar zijn we ontzettend blij mee. Zonder deze mensen zouden we het niet redden. Niet iedereen heeft een vaste taak, sommigen zijn vaak op verzoek beschikbaar voor evenementen of onderhoudswerk aan of rondom de molen. Een van deze vrijwilligers willen we er even uitlichten en aan u voorstellen: Martin Molenaar is de molenaar van onze molen vanaf dag 1.

Martin vertelt over hoe hij bij de molen terecht is gekomen, hoe je molenaar kan worden en wat de recente ontwikkelingen rondom de molen zijn geweest.

In 2003 stond er een stukje van Frank Borst in de krant. Die was fondsen aan het werven om de molen te gaan restaureren. Ik dacht "Oh, dat is leuk, interessant". Ik heb daar verder op dat moment niet op gereageerd of iets mee gedaan. Maar een paar weken later stond er een stukje in de krant over een opleiding voor vrijwillig molenaar, ik wist ook niet van het bestaan af van die opleiding. Daar ben ik toen op ingegaan. Alan Kuilderwas in Hellevoetsluis bezig met het organiseren van de opleiding van vrijwillig molenaar, zelf is hij ook molenaar, daar ben ik toen naar toe gegaan en er zaten 80 mensen in die zaal.

Als je dan geslaagd bent, ben je gediplomeerd vrijwillig molenaar en mag je op alle soorten molens draaien, ongeacht de toepassing of de soort molen. Molens van elk type worden in de opleiding behandeld, verder wordt er in de opleiding een stukje geschiedenis van de molens behandeld, weerkunde wordt er heel veel behandeld, als je's ochtends naar de molen gaat moet je weten wat er met het weer gebeurt, of de wind gaat ruimen, of krimpt, of er buien aankomen, of er windvlagen in zitten. Je bent met de wind aan het werk en de wind doet soms rare dingen, hij is niet altijd even constant en altijd anders.

Ook de benamingen van onderdelen zoals de balken ed. Voor als er wat aan de molen mankeert, en je de molenbouwer erbij moet hebben, je kan vertellen wat eraan mankeert en dat je dezelfde taal spreekt als de molenbouwer. Er kunnen wel verschillen zitten bij verschillende type molens maar de basis is ongeveer gelijk.

Ik ben de opleiding in 2004 gestart en in mei 2007 ben ik geslaagd. De molen was ondertussen weer draaivaardigen ik ben eigenlijk gelijk met die molen aan de gang gegaan, ook al toen ik nog met de opleiding bezig was. Draaien was op dat moment het enige wat hij kon, de wieken laten draaien. Het aansluiten van de koppels stenen is niet gelijk gebeurd nadat de molen draaivaardig was. De pot met geld was gewoon even op. Het was op een gegeven moment de molenbouwer die aangaf dat het wel zonde zou zijn als de molen niet maalvaardig zou worden.Hij heeft ons daarin heel goed begeleid en ondersteund. Er zijn nieuwe fondsen aangesproken en we hebben verder gespaard. Het malen is in 2014 voor elkaar gekomen, toen zijn de 2 koppels met maalstenen aangesloten.

Het bestuur was toen in handen van Frank Borst, hij heeft het initiatief voor de restauratie genomen en heeft de stichting "S.T.O.R.M"(Stichting. Ter. Ondersteuning. Restauratie. Molen.)opgericht omdat hij als particulier geen fondsen kon werven zoals van provincie of het rijk. Hij heeft er verder voor gezorgd dat het notarieel is vastgelegd en daarin heel veel beschreven wat ten gunste is van de molen.

In de tussen tijd is er een tweede molenaar bij gekomen, Marc van Buren. Frank heeft toen aangegeven dat, nu de molen maalvaardig is, er maar een nieuw bestuur moet komen die met de molen aan de gang gaat. Dus lobbyen voor bestuursleden, wat niet makkelijk was. Marc is toen voorzitter geworden, ik ben penningmeester geworden, Carola de Jonge is secretaris geworden en zo zijn we begonnen om de molen te laten malen en geld te gaan werven om de molen te onderhouden.

Inmiddels is er binnen het bestuur ook wel wat gewisseld, Marc is teruggetreden als voorzitter en die rol wordt nu vervult door Corné Swinkels, Marc is nog wel algemeen lid, Carola is opgevolgd door Sandra Assenberg. Onze bedoeling was, nu de molen maalvaardig is, om de molen te gaan exploiteren en financieel gezond te maken. Daarom zij we allerlei dingen gaan ondernemen zoals de vrienden van de molen, men kan ook partner worden. We organiseren jaarlijks een "vriendendag" en als er wat bijzonders is wordt je ingelicht en erbij betrokken.

We hebben ook nog een project gehad met de maalderij die naast de molen staat, de "Molenprijs" een jaarlijks initiatief van "De Hollandsche Molen" en de "Vriendenloterij". Niet gewonnen, het was wel veel werk, maar toch wel een leuke bijdrage gehad.

Het toen gepresenteerde plan voor de maalderij annex bezoekerscentrum en museum bestaat trouwens nog steeds,er wordt nog steeds aan gewerkt. We zoeken eigenlijk een instelling/bedrijf of iets dergelijks die garant zou kunnen staan maar dat valt niet mee. Voorlopig draaien we lekker door en malen veevoer voor Assenberg,zo'n 5000kg mais per jaar. We zijn ook nog iets van plan met de maalstoel die nu nog in de maalderij staat, om die te restaureren en daar een opstelling mee te maken bij Assenberg zodat we onafhankelijk van de wind kunnen malen en om te laten zien hoe dat dan werkt. Leuk plan.

We hebben ook nog steeds de 2 verkooppunten, bij "Vers van Voorne" en bij "Sjoukes", waar we meelproducten, pannen, cakeblikken ed verkopen. Ook op evenementen staan we regelmatig met een kraam waar we ook producten verkopen.

9 April gaan we voor de eerste keer weer een evenement doen. Het "Gilde van Vrijwillige Molenaars"bestaat dit jaar 50 jaar, daarin zitten zo'n 3000 actieve vrijwillige molenaars. Dit jaar heeft iedere maand een andere provincie een eigen evenementen maand waarin allerlei dingen georganiseerd worden, Zuid Holland heeft dat in September. Op 9 april hebben we een gezamenlijke landelijke jubileumdag. Dan gaan zoveel mogelijk molens in Nederland, zo'n 1200 hebben zijn er nog , de zeilen voorhangen en tegelijkertijd draaien.Wij doen natuurlijk ook mee.Die dag gaan we ook gebruiken om nieuwe molenaar(s) voor de molen van Oostvoorne te werven, of voor Brielle en Hellevoetsluis, in ieder geval deze regio. We gaan mensen uitnodigen op de molen, gericht op het starten van een opleiding tot vrijwillig molenaar. We zorgen dat we lesboeken en promotiemateriaal op de molen hebben liggen. De bezoekers vertellen we wat het inhoud om molenaar te worden door ervaringsdeskundigen.

Er wordt uitleg gegeven wat de bedoeling is en wat je gaat leren, hoeveel tijd het gaat kosten en wat je er aan het eind van de opleiding mee kan gaan doen. Ook komt er nog iets in de kranten en Facebook over dit onderwerp, met een foto van de molen en met dat stuk gaan we proberen mensen warm te maken voor dit mooie vak. Wij draaien nu bijvoorbeeld 1 maal per maand op de vaste zaterdag en soms de zondag en als er voldoende wind staat om te kunnenmalen. Maar dat zou vaker moeten kunnen, bijvoorbeeld eens in de twee weken of zelf misschien iedere week.

Ook belangrijk is een goede uitleg aan het publiek door een gids die ter zake kundig is, daar is ook een opleiding voor en die opleiding voor molengids willen we ook gaan aanbieden. Belangrijk daarbij is een stukje geschiedenis, goede uitleg van de werking van de molen, het spreken voor groepen en het organiseren van evenementen ed. Bij voldoende aanmeldingen kan de 2 daagse cursus op onze molen worden gegeven. Deze cursus wordt verzorgt door het "Erfgoedhuis Zuid-Holland" uit Delft

Molenaar worden Molenaar worden Molenaar worden Molenaar worden Molenaar worden Molenaar worden

Vrijwilliger uitgelicht: Marjon van den Braak

15 mei 2021

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Zoals u wellicht weet hebben we bij de molen een ploegje vrijwilligers en daar zijn we ontzettend blij mee. Zonder deze mensen zouden we het niet redden. Niet iedereen heeft een vaste taak, sommigen zijn vaak op verzoek beschikbaar voor evenementen of onderhoudswerk aan of rondom de molen. Een van deze vrijwilligers willen we er even uitlichten en aan u voorstellen. Haar naam is Marjon van den Braak, afkomstig uit Brabant maar woont al 21 jaar in Brielle.

Marjon is een van de vrijwilligers die een vast onderdeel voor ons behartigt. Ze is via Martin in contact gekomen met de molen. Samen met Martin heeft ze een aantal keren op fairs en evenementen in en rondom Oostvoorne gestaan, in eerste instantie met de kraam voor tuindecoratie en later voor de Korenmolen van Oostvoorne. Martin was toen al molenaar op de molen in Oostvoorne en al pratende weg (waarschijnlijk tijdens een bakkie koffie) is in 2017 het idee geboren om voor de molen een kraampje met meelproducten op te zetten om inkomsten te genereren.In het begin was het assortiment heel wat kleiner dan nu. In de loop van 2 jaar werd de vraag steeds groter en is het assortiment flink gegroeid.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

De bedoeling was om op markten en evenementen in Oostvoorne en omgeving bekendheid te krijgen voor de molen. Het opbouwen en in de kraam staan heeft ze sinds die tijd met veel plezier gedaan. De contacten met het winkelende publiek en de samenwerking met de collega vrijwilligers ervaart zij als super gezellig, en doet dit werk met veel plezier. In eerste instantie werd het meel specifiek ingekocht voor deze evenementen maar sinds 2018 zijn er vaste verkooppunten bijgekomen. Er is een vast verkooppunt bij "Vers van Voorne" en bij "Groentewinkel Sjoukes". Het assortiment dat bestaat uit; luxe cakemixen, pannenkoekenmeel, broodmixen, witte en rode wijn en koekjesmix. De meelproducten worden in goede samenwerking handmatig verpakt door de dames van "Kunstzinnig" in Oostvoorne. "Kunstzinnig" is een project van de zorgboerderij die tegenover de molen staat en de bewoners doen dit als dagbesteding/werk. Was het eerst alleen het inrichten en bemensen van de kraam, nu beheert Marjon de complete voorraad, inkoopen het verkoopbeleid. Ze koopt meelproducten in bij collega molenaar Voogd van molen "de Hoop" van Ouddorp.

In een praatje met de eigenaar van" Vers van Voorne" is er eind 2018 besloten om een hoekje in te richten in hun pand aan de Konneweg, in eerste instantie gewoon een kast met meelzakjes waar ze eens in de drie weken een kijkje nam om de voorraad weer aan te vullen. Door uitbreiding van "Vers van Voorne" kwam er steeds meer publiek en ging ook de verkoop beter lopen waardoor dan ook de kast steeds eerder aangevuld moest wordenen eigenlijk al snel uit zijn jasje groeide. Het jaar daarop wat meer ingekocht en toen kwam Corona. Jeetje, hoe kom ik van al dat meel af dacht Marjon, geen festiviteiten meer, alles stond stil.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Het gekke is, toen er gesproken werd over crisis en pandemie, is de verkoop juist explosief gestegen. Ze kon het op een gegeven moment niet aangesleept krijgen. Mensen gingen naar kleinere winkeltjes zoeken voor meel, verse groenten ed en zelf bakken. Niet alleen bij "Vers van Voorne" maar ook bij Sjoukes aan de Molendijk in Oostvoorne ging het steeds beter lopen.

Op een gegeven moment zijn ze gaan kijken wat er verbeterd kon worden wat de verkoop en voorraad betreft, de verpakking is in de tussentijd ook verbeterd en ook de locatie moest groter worden. De kast werd te klein. Marjon zag toen een bakkerskarretje staan bij de ingang, dat leek haar wel wat en ze krijgt het voor elkaar dat het bakkerskarretje door de molen gebruikt ging worden, dus Marjon helemaal gelukkig. De hulptroepen worden ingeschakeld, het karretje aangekleed en vol gezet met spullen.

De vraag naar de meelproducten blijft stijgen, daardoor ook meer werk aan de inkoop en het verpakken. Het is inmiddels een kleine onderneming geworden. Gelukkig kunnen we dat met een goed lopend team realiseren. Want het is en blijft een mooi product waar ze met veel plezier mee werkt. Altijd blijft het een uitdaging om alles weer bij de verkooppunten te krijgen ook als in de zomer de temperatuur soms oploopt tot boven de 35 graden of de Corona regels het niet toelaten om "Kunstzinnig" open te houden. Dan maar thuis; alle inpakspullen en meelzakken ophalen en thuis verder gaan. Je kunt klanten immers niet te kort doen. Vaak hebben we ook afgelopen zomer tijdens de 'hittegolf' met rode wangen op de zolder staan 'scheppen', gelukkig staan er altijd mensen klaar om te helpen. Met een goed team van vrijwilligers en de samenwerking onderling krijgen we dit voor elkaar en dat is zo belangrijk om iets moois neer te zetten.

Op de vraag; heb je voor het komende jaar of het jaar daarna nog verwachtingen of wat zou je nog gerealiseerd willen hebben wat de molen betreft zegt Marjon: Ik vind de tijd waarin we nu zitten onzeker in die zin om nu plannen te maken is erg moeilijk, dat zien we nu al in het jaar dat de molen 200 jaar bestaat, om daar een invulling aan te geven is al lastig. Maar wat we hebben bereikt ondanks deze spannende tijd is hoopgevend voor de toekomst om nog veel leuke evenementen te mogen doen.

Dit jubileumjaar, waar we nu in zitten en waar we druk mee bezig zijn om daar wat extra aandacht aan te geven, begint vorm te krijgen. Op 1 april was het zover, toen was de 'start' van het jubileum. Jammer genoeg niet met een groot feest maar zeker wel met de feestelijke aandacht voor de molen. 200 jaar is een respectabele leeftijd en daar moet zeker extra aandacht voor zijn. En dat is ook gebeurd,U heeft op onze facebook pagina al wat berichtjes kunnen lezen.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Voor de toekomst heeft Marjon zeker nog een wens: mocht de Maalderij gerealiseerd kunnen worden dan graag een verkooppuntje, dat zou leuk zijn. Dan is het onderdeel "verkoop meelproducten molen" eindelijk daar waar hij thuishoort, bij de Korenmolen in Oostvoorne.

Openingstijden verkooppunten:
Vers van Voorne
Maandag t/m vrijdag 09.00 tot17.00 uur, Zaterdag 09 tot 16.00 uur.
Adres:Konneweg 4B 3234KG Tinte.

Groentewinkel Sjoukes
Do en Vr, 09.00 uur tot 12.00 uur, 13.00 uur tot 17.00 uur.
Zat, 09.00 uur tot 14.00 uur.
Adres:Molendijk 20, Oostvoorne.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Biotoop verbeteren door verwijderen te hoge bomen

20 april 2019

Hoge bomen zagen buurvrouw

Onze overburen wilden in goed overleg met de molen heel graag een aantal hoge bomen uit de tuin laten verwijderen. Enerzijds omdat de bomen te groot en oud werden. Anderzijds omdat ook zij begrepen hebben dat hoge bomen vlakbij de molen de windvang van de molen belemmeren.

Hoge bomen zagen buurvrouw

De natuurlijke omgeving rondom de molen wordt ook wel de biotoop genoemd. Er zijn wetten en regels voor het planten van bomen en het construeren van gebouwen binnen de molenbiotoop.

Hoge bomen zagen buurvrouw

Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld geen nieuwe gebouwen binnen de molenbiotoop mogen worden gebouwd, die hoger zijn dan de bestaande bebouwing. En mogen eigenlijk ook geen bomen staan die hoger zijn dan de onderkant van de wieken binnen een bepaalde straal rondom te molen.

Hoge bomen zagen buurvrouw

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat met terugwerkende kracht alle bestaande gebouwen en bomen dienen te worden verwijderd binnen de molenbiotoop, echter nieuwbouw en planten van nieuwe bomen die op termijn te hoog worden is niet toegestaan.

Hoge bomen zagen buurvrouw

Als wij een hulpvraag krijgen om binnen de molenbiotoop hoge bomen te verwijderen werken wij hier uiteraard aan mee.

Sterker nog we komen met een grote groep vrijwilligers, kundinge bomenvellers en grote agrarische werktuigen om de klus te klaren.

Hoge bomen zagen buurvrouw

Wij kregen de vraag om bij onze buren maar liefst vier hoge bomen te verwijderen uit de tuin. Dit is een aanzienlijke verbetering voor de molenbiotoop, dus met een grote groep goed uitgeruste vrijwilligers zijn we aan de slag gegaan.

Hoge bomen zagen buurvrouw

De bomen werden geveld. De takken worden afgezaagd en door een grote versnipperaar gegooid. Deze resulteerde in een grote hoop houtsnippers voor gebruik in de tuin.

De grote stammen worden in handzame delen gezaagd en meegenomen als brandhout. Dat is het voordeel van het vrijwilligerschap bij deze klussen: eerste keus uit prachtig en gratis haardhout.

Hoge bomen zagen buurvrouw

Na een flinke klus in de volle zon was het tijd voor een gezellige afsluiting met een hapje en drankje verzorgd door onze tevreden buren.

Zonder enige kosten waren de vier bomen uit de tuin verwijderd in amper 5 uur. Het mes snijdt aan twee kanten. Blije buren en een verbeterde molenbiotoop.

Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw Hoge bomen zagen buurvrouw
Hoge bomen zagen buurvrouw

Korenmolen Oostvoorne grijpt naast de hoofdprijs

5 oktober 2018

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Foto: Wim Giebels

De korenmolen van Oostvoorne was genomineerde voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2018. Het projectplan om de maalderij te restaureren en in te richten als museaal bezoekerscentrum was één van de vijf genomineerden om de prestigeuze prijs van 95.000 euro in de wacht te slepen. Na de intensieve stemronde in de maand september werd 5 oktober 2018 de uitslag bekend gemaakt tijdens een speciaal molenfeest georganiseerd door De Hollandsche Molen. Onze molen eindigde met 7.583 stemmen op de 4 plek in het eindklassement.

Wij ontvingen dan ook een cheque met een geldbedrag van 7.583,- bestemd voor het realiseren van ons project. Bij deze willen wij alle mensen die de molen een warm hart toe dragen en op ons gestemd hebben hiervoor hartelijk bedanken. Bovendien hebben wij een fantastisch team vrijwilligers gehad, die keihard gewerkt hebben om deze belangrijke bijdrage aan ons project te realiseren.

Wij hebben tijdens de stemmaand een enorme hoeveelheid gelukwensen en steun ontvangen vanuit de Westvoornse bevolking en daar buiten. We kunnen constateren dat er wel degelijk voldoende draagvlak bestaat om ons museal bezoekerscentrum te gaan realiseren. We zijn dan ook voornemens om de komende periode te gaan werken aan alternatieve vormen van financiering om ons bezoekerscentrum te kunnen realiseren. We hopen ook dan weer op uw steun.

Meer informatie over het project kan je vinden op de speciale pagina over de maalderij.

Download het persbericht in PDF formaat.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Molenaars Draaien Door!

20 september 2018

De nominatie voor de Bankgiroloterij Molenprijs 2018 gaat de molenaars van de korenmolen van Oostvoorne niet in de koude kleren zitten. De molenaars draaien door. En wel 36 uur lang! Als klap op de vuurpijl organiseert het molenteam in het weekend van 29 en 30 een draaimarathon om de laatste stemmen voor de molenprijs binnen te slepen. Tot en met 30 september kan er gestemd worden op www.molenprijs.nl/oostvoorne.

Het molenteam organiseert in deze 36 uur allerhande leuke activiteiten voor alle leeftijden. Iedereen is uitgenodigd om de molenaars gezelschap te komen houden, ook midden in de nacht! Bekijk het volledige programma op de speciale pagina over de draaimarathon!

Draaimarathon

Korenmolen Oostvoorne genomineerd voor Bankgiroloterij Molenprijs 2018

31 augustus 2018

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Op 31 augustus 2018 bezocht de jury van de Bankgiroloterij Molenprijs 2018 de korenmolen van Oostvoorne, om officieel onze nominatie bekend te maken. Het projectplan om de maalderij te restaureren en inrichten als museaal bezoekerscentrum is één van de vijf genomineerden om de prestigieuze prijs van 95.000 euro in de wacht te slepen.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Vanaf 1 september 2018 kan een maand lang gestemd worden op de vijf genomineerde molens in Nederland. Onze korenmolen heeft in september dan ook boordevol activiteitenprogramma om de benodigde stemmen te verzamelen.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Uniek industrieel erfgoed

De korenmolen van Oostvoorne heeft een uniek stukje industrieel erfgoed in handen. Hier zijn drie generaties maalwerktuigen bewaard gebleven, namelijk de molen zelf en een maalstoel anno 1902 en een hamermolen anno 1946-48. De maalderij en bijbehorende werktuigen zijn een prachtige basis voor een bezoekerscentrum met museale tentoonstelling.

Bezoekerscentrum "De Maalderij"

Voor het behoud van de Korenmolen Oostvoorne op langere termijn is het nodig om een volwaardig bezoekerscentrum te realiseren. Bovendien schept de aanwezigheid van drie generaties maalinstrumenten de mogelijkheid om een museale tentoonstellingsruimte te realiseren, die de geschiedenis van de maalbedrijvigheid op Voorne Putten en Zuid-Holland kan ontsluiten voor een breed publiek. Ook wordt hiermee voor de gemeente Westvoorne een nieuwe toeristische bezienswaardigheid gerealiseerd.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Ambities versus beperkingen

De molen van Oostvoorne is de kleinste van het eiland Voorne-Putten, die bekend staat om de kleinschalige, nostalgische sfeer en knusheid. Het aantal activiteiten en evenementen bij de molen is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Sinds 2015 wordt er weer op ambachtelijke wijze diervoer geproduceerd op vrijwillige basis. De molen wordt inmiddels bezocht door circa 1.000 bezoekers per jaar. Naast de reguliere draaidagen worden er inmiddels ook circa 15 evenementen en activiteiten per jaar georganiseerd in en om de molen.

Echter is het duidelijk geworden dat de huidige ruimte en faciliteiten ontoereikend zijn om zoveel bezoekers te ontvangen. De molen heeft geen water, riolering, toiletvoorziening of verwarming. De faciliteiten zijn te beperkt om nu en in de toekomst bezoekers adequaat te kunnen ontvangen. Dit remt de educatieve rol die we kunnen spelen voor met name regionale scholen.

Jubileum 200 jaar Molen Oostvoorne

In 2021 bestaat de korenmolen van Oostvoorne 200 jaar. De viering van deze mijlpaal is de perfecte gelegenheid om het nieuwe bezoekerscentrum "De Maalderij" te openen. Om deze ambitie te realiseren kan iedereen nu helpen. Breng ook jouw online stem uit op de molen van Oostvoorne op molenprijs.nl/oostvoorne.

Bekijk ook onze pagina over het project Bezoekerscentrum De Maalderij.

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Bankgiroloterij Molenprijs 2018


Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018 Bankgiroloterij Molenprijs 2018

Willem van Beelen wint Molenbiotoopprijs

26 mei 2018

Beste Biotoopbeheerder

Al jaren is de zogenaamde biotoop - de levende omgeving rondom de molen - een zorgpunt. Omdat de molen zijn commerciële functie heeft verloren sinds eind jaren '50 is het gevolg dat na vele jaren van groei en zeer matig niveau van onderhoud er een biotoop met hoge bomen die de windvang van de molen ernstig verstoord.

Een gezonde molenbiotoop zorgt ervoor dat de molen voldoende windvang heeft, zodat de wieken optimaal kunnen draaien en additionele slijtage door bijvoorbeeld turbilentie verminderd wordt. Sinds 2016 werken we hiervoor intensief samen met onze nieuwe buurman Willem van Beelen. Al in 2016 maakten de molenaars en Willem een plan om de toen nog verwaarloosde tuin grondig aan te pakken in het belang van de molenbiotoop.

Beste Biotoopbeheerder

Tijdens de natuurwerkdag in november 2016 werd een start gemaakt met de uitvoering van het plan, dat in 2017 een vervolg kreeg. Ook in 2018 de meerjarenplan weer verder worden uitgevoerd. Met vele vrijwilligers en diverse sponsorbedrijven is de biotoop van de molen de afgelopen jaren significant verbeterd. Waarbij ook Willem van Beelen als grondeigenaar de handen zelf uit de mouwen stak.

Om extra aandacht te vragen voor een goed groenbeheer van de omgeving, organiseerden provincie Zuid-Holland en Erfgoedhuis Zuid-Holland een prijsvraag om de beste molenbiotoopbeheerders van Zuid-Holland in het zonnetje te zetten. Willem van Beelen was één van de vijf prijswinnaars die de cheque, als steuntje in de rug om dit goede werk voort te kunnen zetten, in ontvangst mocht nemen.

Beste Biotoopbeheerder Beste Biotoopbeheerder Beste Biotoopbeheerder

Nationale Molendag

12 mei 2018

Duinhuisjes Biberbunker Korenmolen Oostvoorne

Zaterdag 12 mei en zondag 13 mei 2018 werden weer de Nationale Molendagen gehouden. Zaterdag was het heerlijk weer en bakten we pannenkoeken. Boven hadden we die dag de speciale samenwerking met twee andere bezienswaardigheden in Oostvoorne, namelijk de Biberbunker en de Duinhuisjes. Met de boerenkar verzorgden we het vervoer tussen deze locaties.

Het was een groot succes! Het weer was fantastisch en we ontvingen circa 250 bezoekers die dag. We bakten maar liefst ruim 125 pannenkoeken! We zijn bijna non-stop bezig geweest met het geven van onze rondleidingen. En onze meelproducten waren bijna uitverkocht. Helaas was er te weinig wind om maaldemonstraties te geven.

Duinhuisjes Biberbunker Korenmolen Oostvoorne

Ook de zondag waren wederom geopend. Het weer was een stuk minder, echter regende het niet. Er was meer wind. We ontvingen op de zondag 33 bezoekers. Bovendien hadden we een mooi aantal omwentelingen die dag.

Al met al waren de Nationale Molendagen ook dit jaar weer zeer succesvol! Alle bezoekers bedankt voor jullie bezoek en gezelligheid. Al onze vrijwilligers ontzettend bedankt voor het keiharde werk om de dag tot een succes te maken.

Duinhuisjes Biberbunker Korenmolen Oostvoorne Duinhuisjes Biberbunker Korenmolen Oostvoorne
Duinhuisjes Biberbunker Korenmolen Oostvoorne

Drie in één Cultureel Historische Toer

7 mei 2018

Zaterdag 12 mei en 21 juli vanaf 10.00 – 17.00 uur kunt u de historische bezienswaardigheden van Westvoorne gaan bekijken met een historische vervoermiddel (de boerenkar). De historische bezienswaardigheden zijn de Biberbunker, de Duinhuisjes en de Korenmolen. We hebben de handen ineen geslagen, om een leuke dag te organiseren in Westvoorne. U kunt een passe-partout kopen voor € 12,50. Kinderen tot 12 jaar gratis. De passe-partout is op alle drie de locaties te koop.

Wat krijgt u voor uw passe-partout:
• Gratis vervoer "hop on hop off" naar alle drie de locaties.
• Op alle drie de locaties een rondleiding door gidsen.
• Gratis consumptie bij de Duinhuisjes en bij de Biberbunker.
Bij de Korenmolen is tegen een kleine vergoeding een heerlijke pannenkoek te verkrijgen.

Op deze passe-partout heeft u gratis vervoer "hop on hop off". Met historisch vervoer, tractor met boerenkar, naar alle drie de locaties. De passe-partout is bij alle locaties te koop, ook kunt u uw historische route beginnen op de locatie die u wilt. De boerenkar doet één uur over de volledige ronde langs de drie locaties. De laatste ronde is om 16.00 uur vanaf de Duinhuisjes.

Op het hele uur vertrekt de boerenkar bij de Duinhuisjes, Duinstraat 18, Rockanje,. 20 minuten over het hele uur vertrekt de boerenkar bij de korenmolen Molendijk 23 ,Oostvoorne. 40 minuten na het hele uur vertrekt de boerenkar bij de Biberbunker. Wij weten zeker dat u zult genieten van dit leuke initiatief van de Westvoornse historie.

Duinhuisjes Biberbunker Korenmolen Oostvoorne

Vriendendag 2018

21 april 2018

Vriendendag

Op 21 april 2018 hadden we twee belangrijke gebeurtenissen. Ten eerste zijn onze nieuwe zeilen opgeleverd en opgehangen. Ten tweede openden we het draaiseizoen 2018 met onze exclusieve Vriendendag.

Op deze dag organiseren we een open dag voor alle Vrienden Van de molen van Oostvoorne. Hierbij blikken we kort terug op het vorige draaiseizoen en presenteren we onze plannen voor 2018.

Vriendendag

Eerste klus van de dag was het verwijderen van de oude - en compleet versleten - zeilen. De gaten zaten erin en de stof was zo poreus als wat. De prachtige nieuwe zeilen hingen al snel en het was een prachtig gezicht. Ook was de windvang van de molen merkbaar beter.

De nieuwe zeilen zijn één voorbeeld van het belang van de bijdragen van onze Vrienden. Dankzij hen kunnen we de activiteiten in en rondom de molen organiseren. En in dit geval ook een deel van het onderhoud van de molen. Alles om dit historische erfgoed van Oostvoorne te behouden voor volgende generaties.

Ook dit jaar is de molen weer elke eerste zaterdag van de maand geopend. En bovendien zijn we geopend tijdens diverse regionale evenementen. Bekijk onze agenda voor het volledige overzicht van openingstijden.

Vriendendag

We ontvingen ruim 50 Vrienden op deze heerlijke zonnige dag. We hebben onze bezoekers getracteerd op zelf gemaakt tomaten- en groentesoep. Bovendien hadden we heerlijk belegde stokbroodjes, overheerlijke brownies en andere hapjes en snacks klaar staan. Het was ontzettend gezellig! Bedankt voor jullie komst.

De foto's van deze dag werden gemaakt door onze huisfotografe Sandy Harssema- van Strijbos en Jorrit de Laat. Dank aan alle vrijwilligers (inclusief ons thuisfront), die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Vriendendag Vriendendag Vriendendag Vriendendag
Vriendendag Vriendendag Vriendendag

Natuurwerkdag 2017

4 november 2017

Natuurwerkdag 2017

Op 4 november 2017 deden we met de molen mee aan de Nationale Natuurwerkdag 2017. Doelstelling was het verbeteren van de molenbiotoop, de natuurlijke omgeving waarin de molen staat.

Natuurwerkdag 2017

We hadden twee grote projecten op het programma staan. Om de windvang van onze Oostvoornse molen te verbeteren gaan we het hoge groen snoeien en bomen kortwieken direct achter de molen. Bovendien willen we die dag de historische heg rondom de molen gaan herstellen en onderhouden.

Natuurwerkdag 2017

We hadden in de loop van de dag maar liefst 18 vrijwilligers aan het werk op deze twee projecten. Het was een zeer productieve en gezellige dag. Met lekker eten en drinken!

Natuurwerkdag 2017

Onze lunch werd mede mogelijk gemaakt door Cafetaria Oostvoorne. De verse erwtensoep, de broodjes met spek en broodjes kroket waren heerlijk.

Ook onze nieuwe secretaris Sandra Assenberg verwende ons met heerlijke koffie, thee, limonade en vers gebakken appeltaart.

Natuurwerkdag 2017

Uiteindelijk zouden we ruim 10 hoge bomen verwijderen uit de molenbiotoop. Nadat de bomen waren neergehaald, werden de takken eraf gezaagd en fijn gemaakt met een grote hakselaar. De stam werd vervolgens met vereende krachten in stukken gezaagd van één tot anderhalve meter.

Natuurwerkdag 2017

Deze stukken hout krijgen ook een nieuwe Oostvoornse bestemming. De stammen zullen worden gebruikt om nieuwe hindernissen te bouwen voor het MTB parcours Oostvoornse Meer. Zo werkten maar liefst vier mannen mee vanuit het onderhoudsteam van het MTB Oostvoornse meer op deze Natuurwerkdag. Karel, Adrie, Frans en Marius: bedankt voor jullie zeer gewaarderde hulp.

We kregen ook hulp van Dick Klok Cultuurtechniek, die aanwezig was met groot materieel om stammen te vervoeren naar de hakselaar.

Natuurwerkdag 2017

De historische heg is ook flink aangepakt. Deze is onder toeziend oog van Hoveniersbedrijf Frans Toledo gekortwiekt tot de oorspronkelijke stammen. Alle onkruid en overige wildgroei is verwijderd. We laten de heg nu weer helemaal uitlopen en houden deze een stuk lager dan dat deze was.

Natuurwerkdag

In het kader van de veiligheid hebben we een tijdelijk hek geplaatst rondom de heg, aangezien men anders ongehinderd binnen de straal van de wieken zou kunnen stappen.

Natuurwerkdag 2017

Ook hier hebben groep vrijwilligers keihard gewerkt om de heg weer onder controle te krijgen, met een schitterend resultaat. De molen is weer prachtig zichtbaar vanaf de weg, met deze kortere heg.

Natuurwerkdag 2017

Ook dit jaar weer maakte onze huisfotografe Sandy een prachtige fotoreportage van de dag.

Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017
Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017 Natuurwerkdag 2017

Nieuw verkooppunt

3 november 2017

We hebben een nieuw verkooppunt! Onze meelproducten, kippenvoer en molenwijn zijn nu ook te koop bij Westvoornes Weidevlees.

De winkel aan de Burg. Letteweg 48 om Oostvoorne is iedere zaterdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Verkooppunt 2017

De dames op de foto zijn Maurena en Lalita van dagbestedingsinstelling Kunstzinnig aan de Voorweg. Zij ondersteunen de molen door het inpakken van de zakjes meel en diervoer.

Bekijk nu ook de website van Westvoornes Weidevlees. Ook hierin vind je vanaf nu de producten van de molen van Oostvoorne.

Verkooppunt 2017 Verkooppunt 2017

Burendag 2017

23 september 2017

Burendag 2017

Ook dit jaar organiseerden we weer een gezellige middag ter gelegenheid van Nationale Burendag bij de molen, speciaal voor omwonenden. Het begint inmiddels al een gezellige traditie te worden. Een leuk moment om elkaar als buren weer eens te spreken.

Burendag 2017

We schonken koffie, thee en fris. We hadden voor de gelegenheid lekkere verse versnaperingen gebakken van ons eigen bakmeel. Alle aanwezigen hebben gesmuld.

Burendag 2017

Het is altijd leuk om met onze buren van gedachten te wisselen en ze op de hoogte te kunnen houden van de laatste ontwikkelingen rondom de molen. Bedankt voor jullie komst!

Burendag 2017

Burendag 2017 Burendag 2017
Burendag 2017 Burendag 2017 Burendag 2017

Open Monumentendagen 2017

13 & 14 september 2017

Onze molen was open op beide Open Monumentendagen op 13 en 14 september 2017. Op de zaterdag bakten we verse pannenkoeken op de molen. Deze werden uiterst positief ontvangen en velen hebben heerlijk gesmuld.

Op de zondag steunden we een speciaal schoolproject "Maak meer van je munt". Een aantal leerlingen uit groep 3, 4 en 5 van basisschool Het Overbos - Evi, Jaylissa, Ella, Lara en Sanne - hebben al hun zelf gebakken versnaperingen verkocht en zo het maximale bedrag bij elkaar verdiend voor het vergroenen van het schoolplein. Ook de mama's hebben natuurlijk de nodige ondersteuning geboden. Hiermee was ook het schoolproject een groot succes.

Oogstdag 2017

We ontvingen tijdens deze Open Monumentendagen 110 bezoekers. Ook waren na dit weekend onze broodmixen, cakemixen en pannenkoekenmeel geheel uitverkocht. We willen al onze bezoekers van afgelopen weekend bedanken voor jullie steun! Mede dankzij jullie kunnen we de molen van Oostvoorne behouden voor ons nageslacht.

Oogstdag 2017 Oogstdag 2017
Oogstdag 2017

Oogstdag 2017

26-8-2017

Oogstdag 2017

Op 26 augustus 2017 is het zover: de Oogstdag 2017, rond de boerderij van de familie Boogert aan de Kerkhoekweg in Tinte, gaat van start. Ook onze molen is van de partij! We zijn weken bezig geweest met de voorbereidingen hiervoor.

Bij onze stand op het Oogstdagterrein kan je zien hoe maïs wordt gepeld en opgezakt wordt. Martin maakte speciaal voor deze gelegenheid een opstelling waar je een oude maïspeller kon bedienen en zo automatisch de maïs van de kolf halen.

Oogstdag 2017

Na de oogst werd deze naar de molen vervoerd om te worden gebroken tot veevoer. We maakten met onze splinternieuwe hooiwagen en historische trekker maar liefst 17 ritten van het Oogstdagterrein naar de molen, zodat je daar jouw zak maïs kan laten malen.

Helaas was het een bijna windstille dag waardoor we geen maaldemonstraties konden geven. Vervolgens vervoerden we je met jouw gemalen maïs weer terug naar de Oogstdag!

Oogstdag 2017

Na de gratis rondleiding door de molen en toelichting op het maalproces keerden de bezoekers weer terug naar het Oogstdagterrein. We ontvingen circa 250 bezoekers. De Oogstdag was ook voor onze molen een groots succes!

Oogstdag 2017 Oogstdag 2017 Oogstdag 2017
Oogstdag 2017 Oogstdag 2017 Oogstdag 2017 Oogstdag 2017

VPR Molendag 2017

17-7-2017

VPR Molendag 2017

Ook dit jaar was onze Voorne Putten en Rozenburg (VPR) Molendag bij onze molen weer zeer geslaagd. De VPR Molendag werd in 2017 voor de 10e keer wordt gehouden. We ontvingen ruim 270 bezoekers. Leuk dat jullie er waren!

VPR Molendag 2017

We werden dit jaar ook voor het eerst ondersteund door vrijwilligers van De Voornse Hoeve. Er stond dan ook een stand van de Oostvoornse instelling voor dagbesteding KunstZinnig met diverse bijzondere kunstwerken.

Het springkussen was zeer populair en er werd veel geschminkt. We verkochten honderden porti's verse poffertjes en vele zakjes meelproducten. Ook de Oostvoornse Molenwijn deed het goed. En natuurlijk ontvingen we de nodige giften en hebben we er weer een paar "Vrienden van" de molen bij! Alle opbrengsten gaan uiteraard naar het onderhouden en behouden van onze mooie Oostvoornse molen.

VPR Molendag 2017

Kortom... weer een prachtige gezellige dag! Bedankt voor jullie komst. Kon je er niet bij zijn? Geen punt. Volgend jaar op de 3e zaterdag van juli doen we het weer!

Huisfotografe Sandy Harssema- van Strijbos maakte weer een prachtige fotorapportage van de dag.

VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017
VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017 VPR Molendag 2017

Buytenlust Festival 2017

13-5-2017

Buytenlust Festival Oostvoorne

Op zaterdag 17 juni hebben we weer deelgenomen aan het Buytenlust Festival. Deze dag was de Molen Oostvoorne wederom geopend voor publiek en gaven we tientallen gratis rondleidingen.

Tevens waren we met een kraam op het dorp aanwezig en verkochten we weer vele van onze meel- en diervoerproducten.

Buytenlust Festival Oostvoorne

Bos & Burchtfair 2017

27-5-2017

Bos Burchtfair Oostvoorne Groei Bloei

Op zaterdag 27 mei werd in Oostvoorne de Bos & Burchtfair weer gehouden. Wij waren de hele dag geopend met de molen. Bovendien bakten we tussen 11:00 en 15:00 overheerlijke pannenkoeken bij de molen.

Bos Burchtfair Oostvoorne Groei Bloei

We staan ook weer met een kraam op het dorp. De promotiestand hebben Martin en Carola ingericht met hulp van onze nieuwe vrijwilliger Michelle Kokshoorn.

Bos Burchtfair Oostvoorne Groei Bloei Bos Burchtfair Oostvoorne Groei Bloei
Bos Burchtfair Oostvoorne Groei Bloei Bos Burchtfair Oostvoorne Groei Bloei

Nationale Molendagen 2017

13-5-2017

Nationale Molendagen Molenwijn

Tijdens de Nationale Molendagen 2017 werd de nieuwe molenwijn gepresenteerd. Een prachtig initiatief van de Gemeente Westvoorne. Er zijn twee wijnen uitgebracht, namelijk een heerlijke witte en rode wijn. De witte wijn heeft een etiket van de molen van Oostvoorne. De rode wijn heeft een etiket van de molen van Rockanje.

Nationale Molendagen Molenwijn

De eerste fles werd overhandigd door Burgemeester Peter de Jong op Nationale Molendag zaterdag 13 mei 2017 aan het bestuur van STORM, de stichting die de molen van Oostvoorne beheert.

Nationale Molendagen Molenwijn

De wijn is te koop bij Het Wijnhuis Oostvoorne, de Plus Slingerland in Rockanje en bij onze molen zelf. Van iedere verkochte fles gaat een bijdrage naar de Molen van Oostvoorne.

Sandy Harssema- van Strijbos maakte de prachtige foto's.

Nationale Molendagen Molenwijn Nationale Molendagen Molenwijn
Nationale Molendagen Molenwijn

Vriendendag 2017

6-5-2017

Vriendendag

Op 6 mei 2017 openden we het draaiseizoen 2017 van onze Oostvoornse molen op onze exclusieve Vriendendag. Op deze dag organiseren we een open dag voor alle Vrienden Van de molen van Oostvoorne. Hierbij blikken we kort terug op het vorige draaiseizoen en presenteren we onze plannen voor 2017.

Vriendendag

Mede dankzij de bijdragen van onze Vrienden kunnen we de activiteiten in en rondom de molen organiseren om dit historische erfgoed van Oostvoorne te behouden voor volgende generaties.

Dit jaar is de molen elke eerste zaterdag van de maand geopend. En bovendien zijn we geopend tijdens diverse regionale evenementen. Bekijk onze agenda voor het volledige overzicht van openingstijden.

Vriendendag

We ontvingen ruim 35 Vrienden op deze heerlijke zonnige dag. We bakten pannenkoeken en hadden overheerlijke brownies en andere hapjes klaar staan. Het was ontzettend gezellig! Bedankt voor jullie komst.

Bovendien hadden we een goede maalwind en hebben we zeker anderhalf uur maaldemonstraties kunnen geven. Wat is er nou mooier dan een molen in bedrijf mee te maken? De maaldemonstraties werden mogelijk gemaakt door Westvoornes Weidevlees.

Alle prachtige foto's van deze dag werden gemaakt door onze huisfotografe Sandy Harssema- van Strijbos. Dank aan alle vrijwilligers (inclusief ons thuisfront), die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

Vriendendag Vriendendag Vriendendag
Vriendendag Vriendendag Vriendendag Vriendendag Vriendendag Vriendendag

Natuurwerkdag

Datum publicatie: 8-11-2016

Natuurwerkdag

Op de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 5 november hebben we de molenbiotoop in Oostvoorne enorm kunnen verbeteren. De biotoop is de natuurlijke omgeving waarin de molen staat. Om de windvang van onze Oostvoornse molen te verbeteren hebben we het hoge groen direct achter de molen aangepakt.

Natuurwerkdag Natuurwerkdag

We hebben 3 hoge bomen omgezaagd en nog 2 andere gesnoeid op het erf van achterbuurman Willem van Beelen. Natuurlijk ook dank aan dhr. van Noort voor de toestemming om via zijn weiland de werkzaamheden te mogen verrichten.

Natuurwerkdag Natuurwerkdag

Bovendien hebben we op deze dag ook het historische molenpad gereconstrueerd, dat rond 1900 langs de molen liep. Een historisch moment waar we hulp bij kregen van Frans Toledo hoveniers. Hij ondersteunt bij het aanleggen en levert de materialen voor het molenpad.

Natuurwerkdag

Frans en Ronald Toledo zijn persoonlijk aanwezig om te helpen met zijn kraan om de paden uit te graven. Ook lenen we de nodige gereedschappen van Frans. Hierbij uiteraard dank aan Bas van Rij, die toestemming heeft gegeven om deze verbetering rondom te molen te kunnen uitvoeren.

Natuurwerkdag

We hadden deze dag 13 vrijwilligers, die de hele dag keihard gewerkt hebben. Om 8:00 stond de koffie klaar. Om 8:30 zijn we gestart met de werkzaamheden. Daarnaast werkte ook het weer mee. Een paar kleine buitjes, maar over het algemeen was het een mooi en zelfs zonnige dag. De werkzaamheden gingen dan ook zo voorspoedig, dat we ook de ronde heg rondom de molen nog aangepakt hebben.

Natuurwerkdag

Om 9:15 ging de eerste hoge boom tegen de vlakte. Er zouden er nog 4 volgen. Met de vrijwillgers hebben we vervolgens alle takken en stammen in draagbare stukken gezaagd en door een grote hakselaar gegooid.

Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag

Mede met dank aan Joost Klok van Dick Klok Mechanisatie uit Heenvliet voor het ter beschikking stellen van voldoende benzine en biologische kettingolie voor de kettingzagen. Ook danken we Taco Verplanke en René Wageveld voor het ter beschikking stellen van aanvullende gereedschappen en materialen.

Natuurwerkdag

Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag
Natuurwerkdag

Uiteraard moest er ook gegeten worden. Via Ad Swank en Dick van Hulst hebben we een aantal tafels en banken geregeld, zodat we hieraan kunnen zitten, eten en drinken tijdens de dag. Om 12:00 werd de lunch - verse erwtensoep met brood en spek - afgeleverd bij de molen. Deze heerlijke maaltijd werd verzorgd door Kwalitaria Oostvoorne, met veel dank aan Ton Vis en alle medewerkers.

Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag

Deze foto's van deze dag zijn gemaakt door Marc van Buren, huisfotografe Sandy Harssema- van Strijbos en Paul van Krimpen, die namens de organisatie van de Natuurwerkdag onze molen bezocht. Bedankt voor de mooie foto's van deze historische dag.

Natuurwerkdag

Rond 15:30 werden we nog getrakteerd op een heerlijk vers gebakken appeltaart en warme chocolademelk. We dronken met elkaar nog een welverdiend drankje in de molen. Het was een echte Oostvoornse dag. Keihard gewerkt met een goede sfeer en een prachtig resultaat! Iedereen nogmaals ontzettend bedankt voor jullie hulp.

Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag
Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag Natuurwerkdag

Overbosschool groep 3

Datum publicatie: 1-7-2016

Overbosschool groep 3

Op 1 juli 2016 bracht groep 3 van de Overbosschool een bezoek aan de molen van Oostvoorne. Na een kort maar krachtige introductie over veiligheid rondom en in de molen werd de klas in 2 groepen opgedeeld en rondgeleid door molenaars Marc en Martin.

Overbosschool groep 3

Gedemonstreerd werd hoe de molen afgeremd en gestopt kon worden. En hoe de kap van de molen kan draaien. Toen de molen stil stond konden de molenaars ook de wieken van dichtbij laten zien. Het voorleggen van een zeil werd gedemonstreerd. En dat je per wiek diverse zeilvoeringen kan gebruiken, afhankelijk van hoe hard de wind waait.

Overbosschool groep 3

Binnen in de molen werd uitgelegd hoe het malen van maïs en tarwe in zijn werk gaat. De groepen klommen naar de 1e verdieping in de molen: de steenzolder. Daar vertelden de molenaars hoe de molenstenen werken en hoe het maalproces in elkaar zit.

Beneden werd een aantal leerlingen gewogen met het oudste onderdelen van de molen, namelijk de metalen waag uit 1710. Zelfs nu nog gebruiken we deze oude waag om onze zakken maalgoed te wegen.

Al met al is de groep ruim anderhalf uur bezig geweest met de excursie. De molen hebben we van binnen en van buiten bekeken. Jullie ook bedankt voor jullie enthousiasme!

Overbosschool groep 3 Overbosschool groep 3 Overbosschool groep 3

Buytenlust Festival

Datum publicatie: 30-6-2016

Buytenlust Festival

De eerste editie van het Buytenlust Festival in Oostvoorne was een groot succes voor de molen. We hadden een prachtige kraam staan in het Mildenburgbos, inclusief enthousiaste bemanning. We hebben aanzienlijk wat meelproducten verkocht. En natuurlijk ons diervoer gepromoot.

Buytenlust Festival

Onder de circa 35 bezoekers deze dag was ook een kleine molenaar in spé aanwezig. Hij kon geen genoeg krijgen van de molen. Na het wegen met onze oude waag werden de zeilen gedemonstreerd. En uiteraard mocht hij samen met de molenaar de vang lichten. Hij vond het prachtig! En wij ook.

Buytenlust Festival

Op de molen werden wederom verse pannenkoeken gebakken. Onze eettafel zat gedurende de dag vol met genietende eters. En natuurlijk was het heel gezellig.

Buytenlust Festival

Alle prachtige foto's zijn gemaakt door Sandy Harssema-van Strijbos, onze 'huisfotograaf'. Binnenkort is weer feest op de molen, namelijk op 16 juli a.s. tijdens VPR molendag.

Buytenlust Festival Buytenlust Festival Buytenlust Festival
Buytenlust Festival Buytenlust Festival Buytenlust Festival

Restauratie molenpad - Stap 1: verwijdering hek

Datum publicatie: 18-6-2016

Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen

Op 18 juni 2016 hebben we de eerste stap gemaakt in de restauratie van het molenpad rondom onze molen. Van oudsher liep er vlak langs het molenerf een pad waar de paard en wagens vroeger het maalgoed afleverden en ophaalden. Met de plaatsing van een hek om het kavel waarop de molenstond is het pad (of wat daar nog van over was) in de loop der jaren verdwenen.

Restauratie molenpad hek verwijderen

Vandaag was het zover dat we de eerste stap konden nemen in dit project, namelijk het verwijderen van het hek rondom molen, in nauw overleg met de eigenaar van het kavel waarop de molen op staat.

Restauratie molenpad hek verwijderen

Vroeg in de ochtend verzamelde een klein team van vrijwilligers zich bij de molen in de stromende regen, die niet meer zou stoppen de komende uren.

Restauratie molenpad hek verwijderen

Met vereende krachten werd de klus aangepakt. In amper 2 uur tijd en vele regendruppels verder was het hek zo goed als weg. De palen kwamen over het algemeen relatief makkelijk de grond uit. Slechts hier en daar was behoorlijke spierkracht nodig.

Restauratie molenpad hek verwijderen

De nodige opwarmmomenten met verse koffie waren wel zeer noodzakelijk om de dag door te komen.

Restauratie molenpad hek verwijderen

Uiteindelijk aan het einde van de dag was ook het gras gekortwiekt en staat de molen er weer prachtig bij voor onze open dag op 25 juni, waar we tijdens het Buytenlustfestival in Oostvoorne weer geopend zijn en verse pannenkoeken gaan bakken.

Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen
Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen Restauratie molenpad hek verwijderen

Bezoek BSO de Boemerang

Datum publicatie: 6-5-2016

BSO Boemerang

Op 6 mei 2016 ontvingen we een groep van 19 kinderen van BSO de Boemerang op de molen. Het was heerlijk weer, dus dat hielp enorm.

BSO Boemerang

Alle kinderen kregen een rondleiding door de molen. Ze kregen uitleg over het maalproces, zoals dit vroeger op de molen werd gedaan. Het luiwerk werd gedemonstreerd. En we hebben zelfs een maaldemonstratie kunnen doen, dankzij het maalgoed van Westvoornes Weidevlees.

BSO Boemerang

Ook werd de molen stilgezet, zodat de kinderen bij de wieken konden kijken. Ze kregen uitleg over de zeilen en mochten zelf een zeil voorleggen. Het oefenen met de speciale molenaarsknoop om de zeilen vast te zetten, was nog best lastig.

Na ruim anderhalf uur ging de groep weer terug richting de BSO. Het was een leerzame en gezellige ervaring! Op naar het volgende bezoek?

BSO Boemerang BSO Boemerang BSO Boemerang
BSO Boemerang BSO Boemerang

Koningsdag 2016

Datum publicatie: 27-4-2016

Koningsdag

Op Koningsdag 27 april 2016 was de molen van Oostvoorne natuurlijk ook geopend voor publiek. Bovendien kon je voor het eerst dit jaar weer pannenkoeken eten bij de molen.

Koningsdag

Dit bleef niet ongemerkt. Burgemeester Peter de Jong maakte in zijn drukke schema tijd voor een spontaan, ongepland bezoek aan de molen. Dit was een bijzonder leuke verrassing voor het molenteam.

Koningsdag

Door de voorspelling van slecht weer waren alle activiteiten van de Oranjevereniging verplaatst naar De Meander, op een steenworp afstand van de molen. Van de organisatie mochten wij aankondigen dat de molen geopend was. Waarvoor dank.

Koningsdag

De rest van de dag is onze pannenkoekentafel continu gevuld geweest met smullende kinderen en (groot)ouders. De sfeer was zoals gewoon ontspannen en gezellig. We hebben weer veel mensen rondgeleid door de molen. Bovendien hebben we er weer een paar Vrienden van de Molen bij!

De normale foto's zijn van onszelf. De prachtige foto's zijn gemaakt door Sandy Harssema- van Strijbos.

Koningsdag Koningsdag Koningsdag Koningsdag
Koningsdag Koningsdag Koningsdag Koningsdag Koningsdag Koningsdag Koningsdag

Vriendendag 2016

Datum publicatie: 23-4-2016

Vriendendag

Vandaag hadden wij onze 1e Vriendendag om de Vrienden, Sponsors, Partners van de Molen van Oostvoorne te bedanken voor hun bijdragen om de molen draaiende te houden. Zij waren speciaal uitgenodigd voor een hapje en een drankje bij onze molen.

Vriendendag

Wat een geslaagde en leuke middag was het, die niet mogelijk was geweest zonder de sponsoring en hulp van Westvoornes Weidevlees en Paviljoen Stormvogel. Heerlijk vers vlees voor op de barbecue van Westvoornes Weidevlees en dat werd heerlijk voor onze gasten bereidt door Robby van de Stormvogel (die ook al op de kerstfair in het dorp poffertjes voor ons had gebakken). Wederom bedankt voor je hulp en John bedankt dat wij Robby van de (je) Stormvogel mochten lenen.

Vriendendag

Wat is er veel bereikt in het jaar dat wij (Marc van Buren, Martin Molenaar, Taco Verplanke en Carola de Jonge) het bestuur van de Stichting Ter Ondersteuning Restauratie Molen (S.T.O.R.M.) hebben overgenomen van de vorige bestuurder Frank Borst. Frank is in 1999 het traject voor de restauratie van de molen gestart. Nu de restauratie in 2014 werd afgerond, heeft Frank in 2015 het stokje aan een nieuw bestuur overgedragen om de molen goed te blijven onderhouden en verder te exploiteren.

Vriendendag

Na 60 jaar is de molen van Oostvoorne begin 2015 weer als werkend werktuig in gebruik. Er werd voor het eerste weer gemalen sinds de jaren '50. Niets is zo'n doodsvonnis voor een molen als stilstand. Dolblij zijn dan ook met onze grootste Partner Westvoornes Weidevlees (boerderij Assenberg Oostvoorne). Voorheen kocht hij zijn biologisch diervoer gebroken in en nu koopt hij het heel in en mogen wij het ambachtelijk voor hem breken met onze maalstenen.

Vriendendag

Zo is die cirkel ook weer rond en dankzij vooral het vele maalwerk voor Westvoornes Weidevlees hebben wij dit jaar een dusdanig aantal omwentelingen (ruim 60.000) behaald dat wij voor een grotere subsidie in aanmerking zijn gekomen. Echter de lopende rekeningen zoals brandverzekering en rioolrecht (ook al hebben wij geen riool…) mogen niet uit de subsidie worden betaald. Ook dienen wij bij iedere restauratie zelf een deel via de stichting te betalen. Daarom is uw bijdrage zo belangrijk.

Vriendendag

Wilt u dan ook mensen uit uw omgeving vragen ons ook te steunen. Wij malen ook voor de kinderboerderij het Agathahuis. Wij verkopen het door onze molenaars gemalen kippenvoer bij de molen, maar dat voer is ook te koop bij Groentewinkel Sjoukes aan de Molendijk.

Wilt u Vriend worden van de molen dan kunt u zich aanmelden op molenoostvoorne@hotmail.com of info@molenoostvoorne.nl, bekijk ook onze website www.molenoostvoorne.nl en hou onze facebooksite in de gaten voor extra draaidagen. De molenaars kunnen zomaar "een klap van de molen hebben gekregen" en besluiten op een vrije dag naar de molen te gaan en deze open te zetten voor publiek.

Hieronder de belangrijkste resultaten van 2015 van de molen.

Vriendendag Vriendendag Vriendendag Vriendendag
Vriendendag

Vriendendag

Plantenruilochtend Groei & Bloei

Datum publicatie: 23-4-2016

Plantenruilochtend Groei Bloei_Voorne

Op zaterdag 23 april organiseerde de Groei & Bloei afdeling Voorne weer een plantenruilochtend. Dit keer waren zij te gast bij de molen van Oostvoorne.

Tijdens de ruilochtend is iedereen welkom om planten, zaden, stekken, tuinboeken/bladen en tuingereedschap van eigenaar te laten veranderen. Ook was de Hobbywerkplaats Westvoorne aanwezig. De afdeling Gered Gereedschap "ruilt" gebruikt tuingereedschap, tegen een vrijwillige bijdrage voor deze stichting. De Klussendienst staat paraat met een slijpsteen en weet alles over het slijpen van (tuin)gereedschap.

Plantenruilochtend Groei Bloei_Voorne

Speciaal voor de gelegenheid hebben we onze partytent opgezet. Er was verse koffie. Er hing een ontspannen en gezellige sfeer. Uiteindelijk zijn er ruim honderd (!) tuiniers langs geweest om planten, spullen en kennis uit te wisselen. En sommigen kwamen gewoon voor de gezelligheid. Bijna iedereen maakte ook gebruik van de gelegenheid om een rondleiding te krijgen door de molen.

We begrepen van de organisatoren dat dit één van de drukst bezochte plantenruilochtenden was van de afgelopen jaren. Hopelijk heeft de locatie bij de molen hier aan bij gedragen! Volgend jaar weer?!

Plantenruilochtend Groei Bloei_Voorne
Plantenruilochtend Groei Bloei_Voorne

Brandmelding Molendijk Oostvoorne!

Datum publicatie: 2-3-2016

Tekst & foto's door Peter Wildenboer

Brandmelding brandweer oefening

Oeps, wat is dat nou?! Brand aan de molendijk in Oostvoorne. In de molen nog wel. Zonde, hij is net gerestaureerd! Het betreft hier gelukkig een oefening van de Brandweer, Blusgroep Oostvoorne.

Brandmelding brandweer oefening

Op de begane grond van een bijgebouw bij de molen is een brandje uitgebroken en later blijkt er ook nog iemand verongelukt te zijn boven in de molen.

Het slachtoffer kan niet zelfstandig naar beneden komen. De ene ploeg bestrijdt de brand en een tweede ploeg zorgt ervoor dat het slachtoffer naar beneden word gehaald. Het naar beneden halen van het slachtoffer is een hele klus.

De brandweer oefent regelmatig in gebouwen en bijzondere locaties, niet alleen om geoefend te blijven maar ook om bekendheid te vergaren met gebouwen in het verzorgingsgebied. Oude gebouwen, nieuwe gebouwen, gebouwen met bijzondere bestemming.

Brandmelding brandweer oefening

Een geplande rondleiding door de molenaars zat er echter niet in. Net voor het einde van de oefening kregen de mensen van de blusgroep een oproep voor een schoorsteenbrand. Dus, inpakken en wegwezen! Met assistentie van de hoogwerker uit Hellevoetsluis werd de schoorsteenbrand afgehandeld.

Al met al een goede oefening op een leuke locatie met een onverwachts einde. Ze komen nog een keer terug.

Brandmelding brandweer oefening Brandmelding brandweer oefening Brandmelding brandweer oefening Brandmelding brandweer oefening
Brandmelding brandweer oefening Brandmelding brandweer oefening Brandmelding brandweer oefening

Klaar voor de kerstfair!

Datum publicatie: 17-12-2015

Kerstfair

Onze splinternieuwe kerstster hangt in het gevlucht bij onze prachtige molen! We zijn helemaal klaar voor de Kerstfair in Oostvoorne op zaterdag 19 december van 11:00 tot 18:00.

Wij zijn met de korenmolen van Oostvoorne ook van de partij. De molen verzorgt die dag de poffertjes op het middenplein in het centrum van Oostvoorne, dus kom allemaal een portie halen voor slechts €3,- per portie. Niet alleen lekker, maar je ondersteunt ook het behoud van de molen hiermee.

Ook is de molen geopend voor publiek tijdens de kerstfair. We hebben heerlijke warme chocolademelk voor jullie klaar staan voor slechts €0,50 per beker. Bij voldoende wind draait de molen. We geven een aantal maaldemonstraties, als de wind meewerkt.

Ook lanceren we aanstaande zaterdag ons nieuwe wisselvoerton systeem. Als regelmatig kippenvoer nodig hebt, dan maken wij het gemakkelijk. Bij ons kan je een voerton krijgen, die je telkens kan laten bijvullen of omwisselen voor een volle.

Voertonnen

Een speciaal bedankje voor Rene Verweij de Scouting G.jGeysendorffergroep in Westvoorne. Van hen ontvingen we de 12 voertonnen, waarmee we ons voertonnensysteem kunnen starten.

Deze tonnen hebben jarenlang dienst gedaan bij diverse generaties scouts de afgelopen 40(!) jaar. Nadat de tonnen al enige tijd niet meer gebruikt werden, krijgen ze nu weer een nieuw leven voor het behoud van de korenmolen Oostvoorne.

Voertonnen Kerstfair Voertonnen
Kerstfair

Excursie basisschool De Driehoek

Datum publicatie: 29-11-2015

Op 20 november 2015 ontvingen we een groep van basisschool De Driehoek voor een excursie naar de korenmolen.

Het is alweer enige jaren geleden dat we zo´n grote groep schoolkinderen op de molen hadden. Daarom kregen Martin en Marc hulp van collega-molenaar Ad Boutkam van de molen van Rockanje om alle kinderen in goede (en veilige) banen te leiden.

Excursie Basisschool De Driehoek

Voor dergelijke excursies hadden we al een lesbrief, excursieblad en docentenhandleiding in de maak. Deze hebben we voor de gelegenheid prioriteit gegeven en versneld afgemaakt.

Excursie Basisschool De Driehoek

Voor zowel De Driehoek als voor ons de vuurdoop van ons educatieve lespakket voor scholen! Vanaf nu is elke school in de regio dus van harte welkom om een leuke excursie te doen voor de hele klas.

Excursie Basisschool De Driehoek

En nog leuker: voor de gelegenheid was de Brielse Courant uitgerukt, die een harstikke leuk artikel schreef over de excursie. Klik op de afbeelding hier rechts voor het grotere formaat!

Excursie Basisschool De Driehoek Excursie Basisschool De Driehoek Excursie Basisschool De Driehoek Excursie Basisschool De Driehoek
Excursie Basisschool De Driehoek Excursie Basisschool De Driehoek Excursie Basisschool De Driehoek

Bezoek groep Koreaanse toeristen

Datum publicatie: 12-10-2015

Groep Koreaanse toeristen 2015

Op 12 oktober 2015 ontvingen wij een groepje Koreaanse Toeristen op de molen. Zij waren in Nederland op bezoek op uitnodiging van een paar Oostvoornaars, die vlakbij de molen wonen.

We kregen een paar dagen daarvoor de vraag of een bezoekje aan de molen mogelijk was om 9:30. De rest van de dag hadden ze nog een heel druk programma met bezoeken aan andere bezienswaardigheden in de buurt.

Groep Koreaanse toeristen 2015

Het lukte beide molenaars om een paar uur vrij te plannen en speciaal voor deze groep hebben we de molen opgestart. Het was een prachtige ochtend met een mooi warm zonnetje.

We hebben gedemonstreerd hoe de zeilen worden voorgelegd en hoe de molen op de wind wordt gekruid. Dit onder de nodige oo's en aa's van de bijzonder geïnteresseerde groep.

Groep Koreaanse toeristen 2015

Onder applaus werd de molen in werking gezet. Ook was de groep onder de indruk van de steenzolder en de luizolder, waar ze de werkende delen van de molen konden zien.

Het luiwerk werd gedemonstreerd door het omhoog luien van een zak maïs. De onrust nam toe, terwijl de zak steeds verder omhoog werd getrokken naar een ogenschijnlijk houten plafond.

Echter de luiluiken openden en de zak verdween door het gat in het plafond. Met een harde klap en onder luid applaus en gejuich vielen de luiken weer dicht.

Het was een hele leuke ervaring om zo'n enthousiaste groep mensen op de molen te hebben. Zij hadden nog nooit een molen van dichtbij gezien. Laat staan van binnen. De oprechte verwondering en het enthousiasme was echt geweldig. Na een snelle groepsfoto voor de molen vertrok de groep weer naar de volgende bestemming!

Groep Koreaanse toeristen 2015 Groep Koreaanse toeristen 2015
Groep Koreaanse toeristen 2015

Malen en Onderhoud

Datum publicatie: 10-10-2015

Malen en onderhoud

Zaterdag 10 oktober stond er een harstikke leuk artikel over onze molen in de AD editie Voorne Putten (klik op de foto hiernaast). Ook hebben we vandaag weer een klus gebroken maïs gemalen voor Westvoornes Weidevlees van boerderij Assenberg.

Malen en onderhoud

In ongeveer 2,5 uur hebben we zo'n 600 kg maïs gemalen. Het was een goede windkracht 3 a 4 vanuit het Noord Oosten. Met vier volle zeilen maakten we genoeg vermogen om de voersteen mooi aan het draaien te krijgen om de gewenste kwaliteit maïsmeel te produceren.

Malen en onderhoud

De hele maalvloer van de molen stond vol met zakken vers gemalen diervoer. De hele molen ruikt dan weer zoals die moet ruiken! Hier ging echter wel behoorlijk wat werk aan vooraf. We gaan hieronder terug in de tijd.

Malen en onderhoud Malen en onderhoud

Op de maaldag zelf hebben we de schuddenbak (die sinds de restauratie nog nooit in productie is gebruikt) nog iets gemodificeerd, zodat we de invoer van het maïs in de maalsteen optimaal konden instellen.

Malen en onderhoud

In de weken hiervoor hadden we te weinig wind om te malen. Bovendien lag er nog het nodige onderhoudswerk, dat we mede dankzij al onze nieuwe Vrienden van de molen hebben kunnen uitvoeren.

Malen en onderhoud

We hebben het smeren van het kruiwerk gecombineerd met een uitgebreide inspectie van de kap. De overring en de rollenwagen hebben we gesmeerd, waardoor het kruien van de kap enorm veel soepeler gaat dan voorheen. Het overgrote deel van de asjes van de rollers gecontroleerd en daar waar nodig gesmeerd. We vonden ook nog een losse kuipneut.

Malen en onderhoud

Ook gelijk een kleine modificatie aan onze pal gedaan. Dit is de balk met vier "tanden", die er voor zorgt dat de molen niet achteruit kan gaan draaien. Bij het neerlaten liep deze iets aan tegen het vangblok, dat hier direct achter staat. Loopt nu weer vlekkeloos!

Malen en onderhoud

In de weken daarvoor ook genoeg werk gehad. We hebben de voersteen uitgelijnd. De kuip er weer omheen gebouwd en de hele opzet gecontroleerd en draaiklaar gemaakt.

Malen en onderhoud

De week daarvoor hebben we ons bezig gehouden met het vervangen van onze hoektouwen. De helft hiervan was behoorlijk versleten zoals je hieronder kunt zien.

Malen en onderhoud

Prachtig nieuw touw gekocht, mede van de bijdragen van onze Vrienden van de molen. Met het nodige knoop- en vlechtwerk hebben we alle versleten hoektouwen vervangen.

Malen en onderhoud

Hieronder nog een paar mooie foto's tijdens de kapinspectie. Het uitzicht vanuit de voorkant van de kap is prachtig. Zowel recht naar beneden als recht vooruit! En als allerlaatste een kort filmpje over het malen van vandaag 10 oktober. Prachtig om het maalkoppel weer perfect te zien lopen na al het onderhoud en modificatiewerk!

Malen en onderhoud Malen en onderhoud Malen en onderhoud Malen en onderhoud Malen en onderhoud Malen en onderhoud Malen en onderhoud
Malen en onderhoud Malen en onderhoud

Burendag 2015

Datum publicatie: 26-9-2015

Dit jaar organiseren we voor het eerst Burendag bij de molen. In het bijzonder om alle directe omwonenden van de molen beter te leren kennen. En natuurlijk om omwonenden kennis te laten maken met het nieuwe bestuur, de molenaars en de molen.

Burendag 2015

We hadden heerlijke verse versnaperingen gebakken, zoals brownies, cupcakes, taart en cake. Verse koffie, thee en ranja voor de kinderen.

Burendag 2015

We hebben vele rondleidingen gegeven in de molen zelf. Ook buiten hebben we uitleg gegeven over het gevlucht en hoe we werken met de zeilen.

Burendag 2015

We ontvingen circa 45 buren deze dag. Het was heel gezellig. Vooral leuk om onze buren beter te leren kennen. Volgend jaar weer!

Burendag 2015 Burendag 2015 Burendag 2015
Burendag 2015

Diervoer nu te koop bij Sjoukes Groentewinkel

Datum publicatie: 19-9-2015

Het zomerseizoen is alweer bijna ten einde. We zijn de afgelopen periode geopend geweest tijdens Burchtfeesten op 29 augustus en Open Monumentendag op 12 & 13 september. We ontvingen op deze dagen totaal circa 150 bezoekers op de molen. Bovendien verkochten we de ene heerlijke pannenkoek na de andere.

Vandaag kunnen we bekend maken dat vanaf heden ons diervoer (kippenvoer gemengd graan) te koop zal zijn bij Groentewinkel Sjoukes aan de Molendijk in Oostvoorne.

We danken familie Sjoukes en medewerkers voor deze fantastische samenwerking. Alle opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan het instandhouden van de Oostvoornse korenmolen.

En vergeet niet je vriendenkaart mee te nemen. Op vertoon hiervan krijg je ook hier 15% korting op ons diervoer. Heb je nog geen vriendenkaart? Dan kan je hier lezen hoe je deze krijgt!

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

Oostvoorne in Vroeger Tijden

Datum publicatie: 16-8-2015

Oostvoorne in vroeger tijden

Voor het eerst was de Molen van Oostvoorne aanwezig op de tentoonstelling "Oostvoorne in Vroeger Tijden" in de dorpskerk. Met vereende krachten hebben we een mooie stand in elkaar gezet met beeldmateriaal en informatie over de molen. Maar ook de nodige meelproducten te koop.

Oostvoorne in vroeger tijden

Speciaal voor de tentoonstellingen hebben we een canvasdoek gemaakt met molenfoto's uit diverse tijdperken. De oudste foto is uit 1908. De meeste recente foto is van VPR molendag 2015.

We hebben mooie verhalen gehoord over de molen. Er zijn ook weer de nodige mensen Vriend van de molen geworden. Het waren bijzondere dagen en leuk om iedereen te spreken.

Oostvoorne in vroeger tijden Oostvoorne in vroeger tijden

Kinderboerderij Agathahoeve en molen Oostvoorne steunen elkaar

Datum publicatie: 7-8-2015

Kinderboerderij Agathahoeve Oostvoorne

De molen van Oostvoorne en kinderboerderij Agathahoeve gaan samenwerken! De molen is vanaf nu officieel de leverancier van kippenvoer van de kinderboerderij.

Op 8 augustus 2015 werd de eerste voerton met 27 kg gemengd graan geplaatst bij de kinderboerderij. De ton is duidelijk herkenbaar!

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

Het mes snijdt bij deze samenwerking aan twee kanten. De kinderboerderij steunt de molen door hun kippenvoer voortaan bij de molen aan te schaffen. De molen steunt de kinderboerderij door het voer te leveren voor een lagere prijs dan voorheen het geval was, mede dankzij onze sponsor Westvoornes Weidevlees van familie Assenberg, die een deel van de inkoop sponsort.

Op deze manier steunen drie regionale en maatschappelijk betrokken organisaties elkaar met gezamenlijk voordeel. Een mooi voorbeeld van regionale samenwerking.

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

Excursie Kinderkamphotel

Datum publicatie: 28-7-2015

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

Op maandag 27 juli 2015 ontvingen we een groepexcursie van het Kinderkamphotel in Hellevoetsluis op de molen.

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

Het Kinderkamphotel staat voor de super gezellige sfeer van een kinderkamp mét de luxe van een hotel. Het is anders dan de meeste kinderkampen. Geen gesjouw dus met tassen vol beddengoed, maar een koffer met genoeg ruimte voor al de spulletjes!

Ook doen ze als onderdeel van het kinderkamp excursies in de regio. Vandaag kwamen ze kijken bij de molen van Oostvoorne. Aansluitend gingen ze zelf pannenkoeken bakken.

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

De groep kreeg een rondleiding rondom en in de molen. Molenaars Martin en Marc lieten hen zien hoe de zeilen van de molen werken. Ook hoe je de molen op de wind zet met de staart.

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

In de molen gaven we uitleg over de werking van alle "tandwielen" in de molen. En hoe je de molen kan afremmen. De groep mocht zelfs in de kap kijken.

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

We hebben het zogenaamde luiwerk gedemonstreerd met een zak maïs van Assenberg (Westvoornes Weidevlees).

Martin heeft uitgelegd hoe de maalstenen werken en hoe het te malen graan terecht komt tussen de maalstenen. En hoe het gemalen meel wordt getransporeerd via de meelpijp naar de zakken op de benedenverdieping.

Al met al zijn we bijna een uur bezig geweest. Het was erg leerzaam en iedereen was enthousiast. Het Kinderkamphotel komt zeker nog een keer terug! Als laatste kregen de kinderen nog een paar cadeautjes mee. Waaronder een ansichtkaart van de molen, een minimolentje en een zakje diervoer, want het Kinderkamphotel heeft ook een aantal kipjes die veel honger hebben!

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne Kinderkamphotel excursie Molen Oostvoorne

VPR Molendag

Datum publicatie: 19-7-2015

VPR Molendag Molen Oostvoorne

Op zaterdag 18 juli 2015 is de Voorne Putten en Rozenburg (VPR) Molendag voor de 8e keer gehouden en geopend bij de molen van Oostvoorne. Deze dag was bij onze molen een daverend succes. We ontvingen ruim 400 bezoekers!

Bovendien zeer enthousiaste reacties op onze toekomstplannen met de molen. De maaldemonstraties vond men indrukwekkend. Het was fantastisch om ons historische werktuig in actie te laten zien aan zoveel bezoekers.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

We startten de dag om 10:00. Zo'n 120 molenaars, omwonenden, vrienden en sponsors verzamelden zich op het feestterrein rondom de molen. We vieren dat de restauratie van de molen officieel is afgesloten en dat een nieuw bestuur is aangetreden van de stichting die de molen Oostvoorne gaat behouden voor volgende generaties. Op de foto hieronder zie je op een rij de 3 nieuwe bestuursleden, namelijk v.l.n.r. Carola de Jonge, Martin Molenaar en Marc van Buren.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

Als eerste geeft Marc het woord aan Frank Borst. De drijvende kracht achter de restauratie van de molen die vanaf 1999 startte en 15 jaar zou duren.

Frank vertelde een klap van de molen te hebben gekregen. Waarmee hij bedoelde hiermee een passie ontwikkeld te hebben voor de molen die hij "toevallig" in zijn achtertuin had staan. Onder het kopje "Tovenaars bestaan" roemde Frank molenmaker Wim Herrewijnen voor de passie en het vakmanschap, waarmee hij de molen heeft gerestaureerd.

Ook was Frank emotioneel om te zien hoe mooi de molen erbij stond met vlaggen in het gevlucht en zoveel enthousiaste bezoekers te zien rondom de molen.

Frank bedankte het bestuur en uitte zijn bewondering voor de enorme stappen die het nieuwe bestuur in korte tijd heeft genomen om dit prachtige evenement te organiseren. Frank neemt afscheid als voorzitter van het bestuur en geeft het stokje nu vol vertrouwen over aan het nieuwe bestuur.

Frank vangt de molen voor een laatste keer. Symbolisch voor het aftreden van het oude bestuur.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk
VPR Molendag Molen Oostvoorne

Dan betreed een ouderwetse paard en wagen het terrein bestuurd door dhr. van Oudenaarde. Vroeger werden de te malen materialen op dezelfde manier aangevoerd in grote jute zakken van ongeveer 70 kg.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

Onze zakken vandaag waren gevuld met ongeveer 40 kg maïs van Westvoornes Weidevlees van Assenberg. Deze maken vandaag onze maaldemonstraties mogelijk. Samen met een paar vrijwilligers werden de zakken de molen binnen gedragen.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

Het woord is nu aan Paméla Blok-van Werkhoven, wethouder Toerisme, Sport en Recreatie van de gemeente Westvoorne. Zij geeft aan dat de molen van Oostvoorne een belangrijke component is van zowel de cultuurhistorie van de gemeente, als van het toeristisch aanbod in de gemeente.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

Ze gaf ook aan hoe blij ze is om te zien dat een gemotiveerd team van vrijwilligers het behoud van de molen ter hand heeft genomen. De wethouders heeft een cadeautje meegenomen voor het bestuur. Vervolgens licht de wethouder de vang en zet hiermee de molen weer in werking. Hiermee is VPR Molendag officieel geopend!

Ook heeft het nieuwe bestuur nog cadeau's voor zowel Frank Borst als Paméla Blok-van Werkhoven. Een prachtige reproductie van een schilderij van de molen van kunstenares Elma van 't Hof voor Frank. Een reproductie van een historische foto van de molen uit 1913 voor de wethouder.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

Na de openingshandeling vertrekken alle molenaars van het eiland naar hun eigen molen. Het bakken van de poffertjes wordt gestart. We zullen er deze dag ruim 3.100 verkopen!

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

De meelverkoop gaat van start. Ook worden vele van onze bezoekers vandaag Vriend van de molen. De Westvoornese Brommerclub was ook van de partij.

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk

Met ruim 25 leden waren zijn op hun brommers naar de molen gekomen om de opening bij te wonen en een poffertje te eten. Daarna vertrokken zij in een lange rij brommers van het terrein en hebben ze 5 molens op het eiland weten de bezoeken met z'n allen.

De kinderen vermaken zicht kostelijk op het springkussen, dat ter beschikking gesteld werd door RENO entertainment. Ook tientallen kinderen werden geschminkt. De ritjes met paard en wagen zaten afgeladen. Het paard was na een paar uur wel erg moe en is iets voor 14:00 naar huis vertrokken.

Als laatste hiernaast nog een foto van het moe maar voldane bestuur na een lange en fantastische dag. We hebben ontzettend veel hulp gehad om deze dag tot een succes te maken.

We bedanken dan ten eerste de vrijwilligers die ons deze dag hebben geholpen:

Fred Walop (poffertjes bakken)
Pia van den Berg en Aja Stroeve (verkoop eten & drinken)
Ton en Ada van der Hoeven (verkoop & rondleidingen)
Dhr. Van Oudenaarde (Paard & wagen)
Sandy Harssema- van Strijbos (Fotograaf)
Ceylan van Bree (bewaking springkussen)
Dhr. Oudwater (Accordeon live muziek)
Peter Wildenboer (Video opnamen)
Annelies, Josephine & Sophie Molenaar (Schminken)

We bedanken ook onze sponsors en vrienden die het evenement mogelijk hebben gemaakt:

Bas van Rij (Gastheer & eigenaar kavel)
Dijkman hoveniersbedrijf (Vlaggen)
Simone Barendrecht - mijnkadootje.nl (Vlaggen)
RENO entertainment (Springkussen)
Bart Boogert (beschikbaar stellen parkeerruimte
Frans Toledo hoveniersbedrijf (Grondwerk parkeren)
Dick van Hulst (Stoelen, tafels, dranghekken, enz)
Joost Klok & Snoey Generators (Stroomvoorziening)
Wil de Rijke Oldtimermuseum (Plaatsing oldtimer)
Poldervaart hoveniersbedrijf (Toiletvoorziening)
Fam van der Hoek (Eerste Sponsor)
Rob en Joke van Beek (Sponsoring Wielerronde)
Westvoornes Weidevlees Assenberg (Maaldemonstraties)
Westvoornese Brommerclub (Show authentieke brommers)

Hieronder nog een paar mooie sfeerbeelden. We zien jullie weer op één van onze reguliere draaidagen of Open Monumentendag in september!

VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Oostvoorne Molendijk
VPR Molendag Molen Oostvoorne VPR Molendag Molen Oostvoorne VPR Molendag Molen Oostvoorne VPR Molendag Molen Oostvoorne VPR Molendag Molen Oostvoorne VPR Molendag Molen Oostvoorne VPR Molendag Molen Oostvoorne

Nieuwe vlaggetjes

Datum publicatie: 10-7-2015

Vlaggetjes Molen Oostvoorne

We hebben afgelopen zaterdag 4 juli een paar uur test gedraaid met onze splinternieuwe vlaggetjes voor de molen.

Vlaggetjes Oostvoorne Molendijk

Deze vlaggen zijn gemaakt door Simone Barendrecht van mijnkadootje.nl en gesponsord door Dijkman B.V. Hoveniersbedrijf. Dankzij hen hebben we nu prachtige vlaggen in de Oostvoornse driekleur.

Vlaggetjes Oostvoorne Molendijk

Het was even experimenteren hoe we de vlaggen het beste in het gevlucht konden bevestigen. Uiteindelijk hebben we een prima manier gevonden om deze te bevestigen.

Vlaggetjes Oostvoorne Molendijk

En het ziet er ook echt geweldig uit. Feestelijk en vrolijk. Op VPR molendag 2015 draait de molen voor het eerst met de nieuwe vlaggen.

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk
Bos Burchtfair Molen Oostvoorne

Bos & Burchtfair 2015

Datum publicatie: 30-5-2015

Bos Burchtfair Molen Oostvoorne

Tijdens de Bos & Burchtfair 2015 in Oostvoorne draaide de molen de hele dag en werden er pannenkoeken gebakken.

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

De dag begon met donkere wolken en een slepende vang. De lucht trok open en de vang was weer snel gerepareerd. Er was een stevig windje uit het westen. Het werd uiteindelijk een heerlijke dag.

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

Bovendien was de molen vertegenwoordigd met een stand op de fair zelf. Hier kon je meer informatie krijgen over de activiteiten die S.T.O.R.M. ontplooid om de molen te behouden voor de toekomst.

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

In de stand kon je voorbeelden zien van onze ambachtelijk gemalen producten. We verkopen ons zelf gemalen gebroken maïs en tarwe als diervoer. Vandaag verkochten we onze complete voorraad uit, bestaande uit maar liefst 3 zakken diervoer ;-). Voor de prijs van € 8,25 per 5 kg hoef je het natuurlijk ook niet te laten!

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

Ook kan je de molen steunen door een reproductie van een schilderij van de molen of historische foto's op canvas te kopen. Je steunt het behoude van de molen en je houdt er een prachtig pronkstuk voor aan je muur aan over! Meer informatie over onze producten....

Ook kan je voor slechts €18,21 per jaar Vriend van de molen worden. Alleen vandaag zijn er alweer 12 mensen Vriend van de molen geworden. Bedankt voor jullie steun!

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

We ontvingen vandaag aan de stand honderden bezoekers. Bij de molen hebben we 44 bezoekers rondgeleid en tientallen pannenkoeken verkocht. Het was een gezellige boel. Ook hele enthousiaste reacties op de rondleidingen door de molen ontvangen.

Speciale dank aan Sandy Harssema-van Strijbos, onze huisfotografe, die vandaag weer prachtige foto's maakte van zowel de molen als de stand bij de fair en die deze weer belangeloos aan ons ter beschikking stelde.

Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk
Bos Burchtfair Oostvoorne Molendijk

Inschrijving nieuwe artikelen gestart

Datum publicatie: 30-5-2015

Reproductie Foto Schilderij Molen Oostvoorne

We zijn gestart met de inschrijving voor de verkoop een aantal exclusieve reproducties.

Kunstenares Elma van 't Hof heeft één van haar schilderijen belangeloos ter beschikking gesteld om het behoud van de molen te ondersteunen. Daarnaast hebben we uit privé verzamelingen een aantal foto's ontvangen die wij als reproductie willen uitbrengen.

Wil je de molen steunen en hier een prachtig pronkstuk voor aan je muur aan over houden? Schrijf je dan in als geinteresseerde in één deze reproducties.

Meer informatie...

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Eerste diervoer ter verkoop

Datum publicatie: 28-5-2015

Dit jaar is de molen voor het eerste de hele dag geopend ter gelegenheid van de Bos & Burchtfair op 30 mei 2015. Ook hebben we een eigen stand met de molen op de hofwei op de fair zelf. Komen jullie allemaal een kijkje nemen?

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Ter voorbereiding hebben we de eerste zakken diervoer geproduceerd. Voor het eerste zijn onze zakken gemengd graan te koop, bestaande uit ambachtelijk met de molen gebroken maïs en tarwe.

Zeker als we straks (hopelijk) meer diervoeders verkopen zullen we dit productieproces natuurlijk efficiënter moeten gaan maken! Maar voor nu werkt het prima. Met blije en trotse molenaars als nevenresultaat!

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Nationale Molendagen 9 & 10 mei 2015

Datum publicatie: 12-5-2015

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Om 9:00 op 9 mei 2015 maken we de molen schoon voor de Nationale Molendagen. Carola en molenaarsdochter Evi zijn nog keihard aan het werk als de eerste bezoekers als voor 10 uur voor de deur staan. En de bezoekers bleven komen!

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Het zullen 2 fantastische dagen worden. Een nieuw bezoekersrecord op de molen van 92 bezoekers op zaterdag. Met de zondag erbij ontvangen we dit weekend 125 bezoekers. Een absoluut record.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Carola heeft pannenkoeken gebakken. Dit is alweer een paar jaar geleden, dus we hadden geen idee hoe druk het zou worden. Uiteindelijk hebben we ruim 40 pannenkoeken verkocht. Meer dan het dubbele dan verwacht.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Ook de molenaars Marc en Martin hadden er zin in. De rondleidingen volgden elkaar in hoog tempo op. Echter iedereen was enthousiast en had goede vragen.

In april j.l. waren mijnheer en mevrouw van Pelt onze eerste klant voor kippenvoer. Ze besloten ook gelijk onze 2e klant te worden. Het kippenvoer, dat ze een maand geleden kochten, was op. Ze kochten wederom een zak. En natuurlijk lieten zij de kans niet onbenut om een pannenkoek mee te pakken.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Het waren ontzettend gezellige Nationale Molendagen. En best knus met zoveel enthousiaste bezoeker in onze kleine molen.

Alle bezoekers van harte bedankt voor jullie interesse, goede vragen en complimenten. Hieronder nog een paar fotoimpressies, met dank aan Sandy!

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk
Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Draaidag & eerste klant

Datum publicatie: 4-4-2015

Het plan van vandaag was om voor de 2e keer te gaan malen en het voerkoppel verder af te stellen. Echter was er een probleem in de voorziening van maalgoed. Het beloofde een rustige dag te worden. Niets was minder waar.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Gelukkig hadden we bezoek van molenaar John Wijnhoven van korenmolen De Arend in Zuidland. Via John konden we op deze dag toch nog maalgoed regelen, waardoor we toch nog flink aan de gang konden met malen.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

We hebben de pasbalk en het lichtijzer gesteld, waardoor we de steen beter kunnen uitlichten. Daarna proefgedraaid met het maalgoed. Met keurig gebroken graan als resultaat.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

En wederom deze dag een mijlpaal: onze eerste betalende klant die diervoer af heeft genomen! Mijnheer en mevrouw van Pelt waren twee van de 18 bezoekers die we vandaag ontvingen. Zij waren zo enthousiast over het weer maalvaardig zijn van de molen, dat ze gelijk een zak diervoer hebben gekocht voor de kippen. Gelijk een mogelijkheid om de zakken te testen die we van John Wijnhoven als voorbeelden hebben ontvangen.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Molen Oostvoorne maalt voor het eerst in 65 jaar!

Datum publicatie: 21-3-2015

Op zaterdag 21 maart 2015 was het dan eindelijk zo ver. Voor eerst sinds begin jaren '50 gaat de molen van Oostvoorne vandaag weer voor het eerst malen. De molen draait natuurlijk regelmatig, maar het produceren van meel is ongeveer 65 jaar geleden. Een mijlpaal voor de molen en een grote stap richting het weer in ere herstellen van een historisch werktuig.

Het malen en verkopen van diervoeders is één van de manieren om de molen in stand te houden. De opbrengsten hiervan zullen ten goede komen aan het onderhoud en exploitatie van de molen. Heb je zelf behoefte aan diervoeders of weet je iemand die dit heeft? Laat dit dan weten via info@molenoostvoorne.nl

Malen Molen Oostvoorne

En zoals bij elke grote mijlpaal in de geschiedenis, is de eerste stap ... schoonmaken!

Malen Molen Oostvoorne

Met een stofzuiger wordt het hele koppel rondom schoongemaakt. In het bijzonder de kaag, de schuddebak en het kropgat. Het gat waar het maalgoed tussen de stenen valt.

Malen Molen Oostvoorne

Dan is het tijd om de steen "in het werk" te zetten. Dit wil zeggen dat de molen "in de versnelling" wordt gezet, zodat de bovenste steen van het koppel (de loper) aangedreven kan worden. De steenspil wordt op de luizolder omgezet, zodat de staven voor het steenrondsel tussen de kammen van het spoorwiel worden geplaatst.

Malen Molen Oostvoorne

Met het luiwerk wordt de eerste zak maalgoed naar boven gehesen en de kaag wordt volgegooid met graan. Het nodige instel werk rondom het steenkoppel is nodig om alles netjes te laten draaien.

De stenen zijn nieuw in de molen geplaatst in 2003. Ook deze moeten even wennen aan het harde werken. Het ruikt al snel naar verbrande vuurstenen in de molen, als de stenen voor het eerst over elkaar glijden.

Malen Molen Oostvoorne

Via de meelpijp komt het meel van de bovengelegen steenzolder naar beneden. Vers meel in de maalbak! Na al die tijd kan je weer vers gemalen meel tussen je vingers nemen om de kwaliteit en fijnheid van het meel te controleren.

Malen Molen Oostvoorne

Het in gebruik stellen van het 2e steenkoppel blijkt nog niet zo eenvoudig als de eerste. De wielen zitten "te diep in het werk". Dit wil zeggen dat de staven van de steenspil te ver tussen de kammen van het spoorwiel vallen.

Malen Molen Oostvoorne

Dit betekent dat de steenspil gesteld moet worden op de luizolder. Het vloerluik moet er uit. En de balk waarmee de steenspil wordt gesteld moet opnieuw worden vastgezet met wiggen in de juiste positie.

Met enig zaagwerk krijgen we dit snel voor elkaar en kan er worden testgedraaid met het 2e koppel.

Ook deze fijnafstelling kost even tijd, echter al snel draait ook dit koppel op volle toeren. Hier malen we de andere halve zak graan mee. Ook hier komt prima mail door de meelpijp naar beneden.

Malen Molen Oostvoorne

De mijlpaal van vandaag eindigt wederom in schoonmaakwerk. Al graan, maïs en meelresten worden opgezogen met de stofzuiger om ongedierte niet op ideeën te brengen.

Al met al een mooie dag en een heel bijzonder gevoel... van spierpijn van al het harde werk. De molen maalt weer!

Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne Malen Molen Oostvoorne

Artikel Rotterdams Dagblad

Datum publicatie: 16-1-2015

Afgelopen maandagochtend gaven we een interview aan het Rotterdams Dagblad, dat vandaag verscheen.

Voor diegenen die het Rotterdams Dagblad niet ontvangen: klik op de afbeelding hiernaast voor een kopie van het artikel.

Speciaal voor de gelegenheid draait zaterdag 17 januari 2015 de hele dag de molen van 10:00 tot 17:00.

Artikel Rotterdams Dagblad Molen Oostvoorne Molendijk

Geschonken Barometer

Datum publicatie: 6-11-2014

Enige tijd terug plaatsten we een oproep dat we nog een passende antieke barometer en thermometer zochten voor in de molen.

Jan van Buren schonk ons namens de Hobbywerkplaats Westvoorne een leuk en bruikbaar exemplaar.

We gaan er een mooie plek voor vinden in de molen. Hartelijk dank voor de mooie gift.

Barometer Molen Oostvoorne Molendijk

Ingelaste draaidag

Datum publicatie: 17-10-2014

Zaterdag 17 oktober 2014 hebben we een ingelaste draaidag gehad. Het was lekker weer en we hadden zin om met de molen te draaien!

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Normaal niet echt noemenswaardig nieuws, echter vandaag werden we verrast door een leuke gift aan de molen. Dhr. D. van Dipte schonk ons 2 antieke weegschalen en een groot aantal gewichten. De krijgen bij ons weer een nieuw leven! Nogmaals hartelijk dank voor de mooie bijdrage!

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Eerste reguliere draaidag

Datum publicatie: 4-10-2014

Zaterdag 4 oktober 2014 was een bijzondere dag. Het is de eerste reguliere draaidag van onze molen sinds vele jaren. Normaliter draaide de molen alleen op de 3 speciale dagen in het jaar (Nationale Molendag, VPR Molendag en Open Monumentendag). Echter willen we de molen (veel) vaker laten draaien. We starten met elke eerste zaterdag van elke EVEN maand.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Een bescheiden, maar gezellig aantal bezoekers was vandaag getuige van deze speciale gelegenheid. Zelfs een tweetal toeristen uit Australië. Ze waren zeer onder de indruk. Voornamelijk van de authentieke staat waarin de molen verkeert.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Het was een dag met vlagerige wind met kracht 3 uit het Zuid Zuid Oosten, ruimend naar het Zuiden. Op het eind van de dag hebben we de molen weggezet op het westen. Met een mooi uitzich vanuit de kap op het Oosten.

Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk Draaidag Molen Oostvoorne Molendijk

Open Monumentendag 2014

Datum publicatie: 13-09-2014

Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk

Op zaterdag 13 september 2014 was het weer Open Monumentendag. Uiteraard was onze Oostvoornse molen geopend op deze mooie dag.

Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk

Het was heerlijk weer. Het begon een beetje bewolkt, echter in de loop van de middag trok het open. Windkracht 2 a 3 uit het Noord Oosten. Een heerlijke nazomermiddag.

Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk

Dat vonden ook onze 64 bezoekers, die enthousiast waren over onze de rondleidingen door de molen. Er is uitgebreid gedemonstreerd hoe de molen wordt gevangen en hoe de zeilen worden voorgelegd.

Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk

We hebben vele dorpsgenoten mogen begroeten. Echter ook een aantal mensen die van verder weg kwam en op "monumententocht" waren. We hebben de molen zelfs tot na 18:00 laten doordraaien vanwege de aanloop van publiek.

Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk
Open Monumentendag Molen Oostvoorne Molendijk

VPR Molendag 2014

Datum publicatie: 22-07-2014

Op zaterdag 19 juli 2014 werd voor de 7e keer de Voorne Putten en Rozenburg (VPR) molendag georganiseerd door alle 10 de molens op het eiland. Voor meer informatie zie www.molendag.info

VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk

Ook de Oostvoornse korenmolen was weer van de partij. Wij waren geopend voor bezoek van 11:00 tot 17:00. Het was een warme heldere dag, die begon met niet al te veel wind. Gelukkig pikte deze in de loop van de dag op en heeft de molen lekker doorgedraaid.

VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk

We ontvingen 39 bezoekers, die een uitgebreide rondleiding kregen door de molen. Voor een select groepje werd de molen even stilgezet om een demonstratie te geven over hoe de zeilen worden vastgezet.

VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk

Het was zo'n heerlijke dag dat er zelfs gepicknickt kon worden bij de molen! Het was een gezellige dag. Op naar volgend jaar!

VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk
VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk VPR Molendag Molen Oostvoorne Molendijk

Nationale Molendag 2014

Datum publicatie: 16-05-2014

Elk jaar zijn in mei de Nationale Molendagen. In 2014 werden deze gehouden op 10 en/of 11 mei. De Oostvoornse molen was op 10 mei van 10:00 tot 17:00 geopend voor publiek. Voor meer informatie zie www.nationalemolendag.nl

Nationale Molendag Molen Oostvoorne Molendijk

Het weer werkte dit jaar niet mee. Het regende de hele dag en da hield veel mensen thuis. We ontvingen ongeveer 15 bezoekers op de dag. Eén van hen, Peter Heine, trotseerde de regen een maakte een leuke film, die een goede indruk geeft van de dag.

Volgend jaar in 2015 zijn de Nationale molendagen op 9 en/of 10 mei. Wij zijn dan uiteraard weer van de partij. Jij ook? Check ook onze Agenda.

Foto's in dit nieuwsbericht allen gemaakt door Peter Heine (www.peterheine.com)

Nationale Molendag Molen Oostvoorne Molendijk Nationale Molendag Molen Oostvoorne Molendijk

DRAAIDAGEN

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Reguliere draaidagen

Iedere eerste zaterdag van elke
maand van 11.00-16.00

Speciale draaidagen

We draaien ook tijdens regionale en landelijke evenementen, o.a. Nationale Molendagen (mei), Bos & Burchtfair (mei), Buytenlust Festival (jun), VPR Molendag (jul), Burchtfeesten (aug), Open Monumentendag (sep) en Kerstfair (dec). Zie ook de agenda.


Exclusieve rondleidingen

Voor groepen vanaf 6 personen
op aanvraag.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

AGENDA

LAATSTE NIEUWS

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  • Natuurwerkdag groot succes!


    (4 november 2017) Vele bomen gesnoeid en gerooid ter verbetering van de molenbiotoop Meer...
  • Vriendendag


    (21 april 2018) Ruim 50 Vrienden Van de molen bezochten onze geslaagde Vriendendag. Meer...
  • Nationale Molendag


    (12 mei 2018) Eerste samenwerking molen, Biberbunker en Duinhuisjes tijdens Nationale molendag 2018 zeer succesvol. Meer...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

MEER NIEUWS